11 marca 2015
Zupa szparagowa z lanymi kluseczkami
Zapraszam dzisiaj na zupę szparagową, lekką i delikatną wprost na wiosenne dni.
Za oknem widać już pierwsze wiosenne chwile, więc ja do zamrażalnika i wyszukałam ostatnie szparagi, które przeznaczyłam na przyrządzenie znakomitej zupki.
Kiedy sięgnąć najlepiej po szparagi ? Wiadomo w maju, kiedy mamy pełnię sezonu szparagowego.
Ale jakoś radzić sobie trzeba, więc ja co roku przygotowuję pełną szufladę zamrażalki, i zimą można cieszyć się smakiem i aromatem tych szlachetnych warzyw.
Składniki
2 pęczki szparagów
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
udko z kurczaka
koperek
listek laurowy
szczypta soli
Składniki na kluseczki
2 jajka
3 łyżki mąki
szczypta soli
W wodzie gotujemy wywar mięsny z listkiem laurowym i solą. Świeże szparagi obieramy ze skórki, obcinamy końcówki, żeby nie były zdrewniałe i gorzkie, następnie kroimy na kawałki ok 2cm. Warzywa obieramy i kroimy w drobna kostkę. Ja miałam tą razą mrożone. Do wywaru wrzucam szparagi i gotuję ok 20 minut, dorzucamy resztę warzyw i gotujemy do miękkości.
Wyciągam udko z zupy i rozdrabiam na mniejsze kawałki, dodaję z powrotem do zupy.
Robimy kluseczki czyli mieszamy roztrzepane jajka z mąką i szczypta soli. Tak przygotowaną masę wlewamy do zupy przecierając widelcem o brzeg garnuszka z masą, od razu mieszam, aby kluseczki się nie posklejały.
Po 2-3 minutach kluseczki są już gotowe, wsypujemy koperek drobno posiekany i można od razu podawać zupę
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz