Strona główna

4 marca 2015

Szynka z piersi kurczaka w szynkowarze



Uwielbiam wędliny z szynkowara, a co najważniejsze dzięki tak prostemu urządzeniu można wykonać naprawdę pyszne i zdrowe wędliny. Delikatna i soczysta  a co najważniejsze wiesz co jesz bez konserwantów.
Prosty nie skomplikowany przepis, a efekt jest wspaniały.... warto spróbować


                     Składniki
                             1kg piersi w kurczaka
                             3 łyżki majeranku
                             2-3 ząbki czosnku
                             1 płaska łyżeczka pieprzu białego
                             3 płaskie łyżeczki soli peklowej
                             jak ktoś posiada może dodać  1 łyżeczkę pomidorów suszonych z bazylia i
                                        czosnkiem ( ja wprost uwielbiam tą przyprawę)
                             3 łyżeczki żelatyny

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę składników. Dokładnie wymieszać w misce do czasu aż mięso będzie kleić się do rąk.



 Do szynkowara włożyć woreczek (dzięki woreczkowi łatwiej  wyciągnąć szynkę z szynkowara)
Do szynkowara przełożyć mięso i dokładnie ubić żeby było zbite dobrze. Zakręcić woreczek i zamknąć szynkowar, zostawić w lodówce na 24h. Po upływie doby włożyć szynkowar do wysokiego garnka i zalać wodą powyżej powierzchni mięsa, wstawić na gaz. wodę podgrzewać do temp 75-80°C, w tej temperaturze parzyć szynkę ok 1.45min. Schłodzić szynkowar pod bieżącą zimną wodą, zimny włożyć na 12h do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć szynkę z szynkowara,  i można brać się do jedzenia.
Smacznego




2 komentarze:

  1. Jaka apetyczna, i ta galaretka tak wspaniale wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MGM Grand Casino & Spa - Mapyro
    The MGM Grand 포항 출장샵 Casino & 광양 출장샵 Spa is a three-minute 파주 출장안마 drive from MGM 김제 출장마사지 Grand Casino and provides an upscale and modern atmosphere to 경기도 출장샵 guests. This casino hotel is

    OdpowiedzUsuń