4 marca 2015
Szynka z piersi kurczaka w szynkowarze
Uwielbiam wędliny z szynkowara, a co najważniejsze dzięki tak prostemu urządzeniu można wykonać naprawdę pyszne i zdrowe wędliny. Delikatna i soczysta a co najważniejsze wiesz co jesz bez konserwantów.
Prosty nie skomplikowany przepis, a efekt jest wspaniały.... warto spróbować
Składniki
1kg piersi w kurczaka
3 łyżki majeranku
2-3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka pieprzu białego
3 płaskie łyżeczki soli peklowej
jak ktoś posiada może dodać 1 łyżeczkę pomidorów suszonych z bazylia i
czosnkiem ( ja wprost uwielbiam tą przyprawę)
3 łyżeczki żelatyny
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę składników. Dokładnie wymieszać w misce do czasu aż mięso będzie kleić się do rąk.
Do szynkowara włożyć woreczek (dzięki woreczkowi łatwiej wyciągnąć szynkę z szynkowara)
Do szynkowara przełożyć mięso i dokładnie ubić żeby było zbite dobrze. Zakręcić woreczek i zamknąć szynkowar, zostawić w lodówce na 24h. Po upływie doby włożyć szynkowar do wysokiego garnka i zalać wodą powyżej powierzchni mięsa, wstawić na gaz. wodę podgrzewać do temp 75-80°C, w tej temperaturze parzyć szynkę ok 1.45min. Schłodzić szynkowar pod bieżącą zimną wodą, zimny włożyć na 12h do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć szynkę z szynkowara, i można brać się do jedzenia.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jaka apetyczna, i ta galaretka tak wspaniale wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMGM Grand Casino & Spa - Mapyro
OdpowiedzUsuńThe MGM Grand 포항 출장샵 Casino & 광양 출장샵 Spa is a three-minute 파주 출장안마 drive from MGM 김제 출장마사지 Grand Casino and provides an upscale and modern atmosphere to 경기도 출장샵 guests. This casino hotel is