Nie wiem czy was zaskoczę czy nie, ale jest to mój pierwszy własnoręczny wykonany bigos. Do tej pory korzystałam z bigosu mojej mamy, ale teraz postanowiłam zrobić go sama z domowej kiszonej kapusty, na która brakowało pomysłu.
Ile domów, tyle bigosów, i tyle smaków. Ja mój bigos wykonałam podobnie jak mama i babcia z boczkiem i kiełbasą.
U mnie dziś bigos z kapusty białej surowej i kiszonej
Składniki
4kg kapusty kiszonej
3kg kapusty surowej
1kg boczku
1kg kiełbasy podwędzanej
70dag grzybków suszonych
5 cebul
2 słoiki 0,9l koncentratu pomidorowego
8 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
4 liście laurowe
3 łyżki majeranku
łyżeczka pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Kapustę kiszona wrzucamy do dużego garnka, dodajemy boczek i kiełbasę, przyprawy i gotujemy na małym ogniu, stopniowo dodajemy kapustę biała surową, ciągle mieszając. Dodajemy grzybki razem z woda w której się gotowały, wymieszać i podgrzewać ok 2h
Następnego dnia dodajemy koncentrat, połączyć i podgrzewać ok 2h.
Bigos im częściej odgrzewany tym smaczniejszy... i przeważnie jest tak.
Ja bigosu robię więcej bo wkładam do słoików, pasteryzuję i jest na później jak znalazł. Można też bigos zamrozić, ale powiem szczerze, że wolę taki ze słoika niż mrożony.
Bigos jest pyszny, aromatyczny i na pewno znajdzie swoich amatorów............
Za dużo koncentratu 1/2 słoika i dałabym kminek,a tak uważam,że napewno pyszny.pozdrawiam.smacznego.
OdpowiedzUsuń