Ciasto cielaczek w moim domu gości co pewien czas, na stałe został zapisany w zeszycie.
Jest to chyba najlepsze ciasto z dodatkiem twarogu i z delikatnym kakaowym ciastem.
pycha............
Ciasto
7 łyżek wody
1/2 kostki margaryny
2 łyżki kakao
1 szkl cukru
1 1/2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Masa
1/2 kg sera białego
2 łyżki margaryny
2 jajka
1 szkl cukru
1 budyń śmietankowy
Wodę, margarynę, kakao i cukier zagotować, przestudzić. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać, na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie połączyć.
Ser zemleć przez maszynkę, bądź przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników, z białek ubić pianę, delikatnie połączyć.
Ciasto wylać na blaszkę, łyżką na-ciapać z góry masę serową, równomiernie na całą blaszkę.
Wstawić do piekarnika na 180°C i piec ok godziny
PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuń