Strona główna

9 listopada 2014

Ciasto cielaczek


Ciasto cielaczek w moim domu gości co pewien czas, na stałe został zapisany w zeszycie.
Jest to chyba najlepsze ciasto  z dodatkiem  twarogu i z delikatnym kakaowym ciastem.
pycha............




               Ciasto
                         7 łyżek wody
                         1/2 kostki margaryny
                         2 łyżki kakao
                         1 szkl cukru
                         1 1/2 szkl mąki
                         2 łyżeczki proszku do pieczenia
                         3 jajka

               Masa
                       1/2 kg sera białego
                       2 łyżki margaryny
                       2 jajka
                       1 szkl cukru
                       1 budyń śmietankowy

Wodę, margarynę, kakao i cukier zagotować, przestudzić. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać, na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie połączyć.
Ser zemleć przez maszynkę, bądź przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników, z białek ubić pianę,  delikatnie połączyć.
Ciasto wylać na blaszkę, łyżką na-ciapać z góry masę serową, równomiernie na całą blaszkę.
Wstawić do piekarnika na 180°C i piec ok godziny



3 komentarze: