Strona główna

27 stycznia 2015

Domowa wędlinka

Domowa wędlinka - boczek ze śliwką, przygotowany w szynkowarze. Wędliny z szynkowara wychodzą cudowne cały smak i aromat jest zamknięty w mięsie które jest delikatne i soczyste.

 

Składniki
         1kg  boczku surowego bez skóry
         1 łyzeczka soli peklowej
         1 plaska łyżeczka papryki wędzonej do obtoczenia boczku
         2 łyżki majeranku
         1/2 łyżeczki papryki ostrej
         3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
         1/4 łyżeczki soli
         1/2 łyżeczki pieprzu
         4 śliwki suszone

 Wszystkie przyprawy połączyć i natrzeć boczek, wzdłuż brzegu ułożyć śliwki, i zawinąć boczuś jak roladę dość ciasno, reszta przypraw obtoczyć cały boczek, włożyć do szynkowara, może być delikatny problem bo ciężko się w mój szynkowar 1,5l się mieści, docisnąć i go zamknąć. Zostawić w lodówce na 48h, po tym czasie parzyć szynkowar we wodzie w 85 C przez 1,5 - do 1,45min. Ostudzić zostawić do ostygnięcia ja zostawiłam na całą noc i rano był na śniadanko
SMACZNEGO !!!!!


.

3 komentarze:

  1. nic nie może równać się z domową wędliną....przy niej nawet te najlepsze sklepowe wypadają blado......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zero konserwantów, a co najważniejsze wiemy co jemy

      Usuń
  2. rzadko jem wędlinę,ale na taką domową pewnie bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń