Domowa wędlinka - boczek ze śliwką, przygotowany w szynkowarze. Wędliny z szynkowara wychodzą cudowne cały smak i aromat jest zamknięty w mięsie które jest delikatne i soczyste.
Składniki
1kg boczku surowego bez skóry
1 łyzeczka soli peklowej
1 plaska łyżeczka papryki wędzonej do obtoczenia boczku
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4 śliwki suszone
Wszystkie przyprawy połączyć i natrzeć boczek, wzdłuż brzegu ułożyć
śliwki, i zawinąć boczuś jak roladę dość ciasno, reszta przypraw
obtoczyć cały boczek, włożyć do szynkowara, może być delikatny problem
bo ciężko się w mój szynkowar 1,5l się mieści, docisnąć i go zamknąć.
Zostawić w lodówce na 48h, po tym czasie parzyć szynkowar we wodzie w 85
C przez 1,5 - do 1,45min. Ostudzić zostawić do ostygnięcia ja
zostawiłam na całą noc i rano był na śniadanko
SMACZNEGO !!!!!
.
nic nie może równać się z domową wędliną....przy niej nawet te najlepsze sklepowe wypadają blado......
OdpowiedzUsuńZero konserwantów, a co najważniejsze wiemy co jemy
Usuńrzadko jem wędlinę,ale na taką domową pewnie bym się skusiła
OdpowiedzUsuń