Strona główna

26 sierpnia 2014

Ogórki z przyprawą do grilla

      Przepis ten dostałam od koleżanki mojej mamy, ładnych parę lat temu i sumiennie co roku robię te cudeńka, są pyszne choć sama nazwa że z przyprawa do grilla nie przyciąga, ale pozory mylą. Ja co roku robię z paru porcji, ponieważ jedna porcja dla nas to zdecydowanie za mało.




Zalewa;    5 szkl wody
                2 szkl octu
                3 szkl cukru
                2 pełne łyżeczki przyprawy do grilla "Kamis"
                3 łyżki soli

Do słoików układać;
                         koperek zielony
                         pietruszkę zieloną
                        1 ziarenko ziela angielskiego
                        1 - 2 ziarenka pieprzu
                        1 - 2 ząbki czosnku

Ogórki 3kg pokroić w 0,5cm krążki
Cebulę 1/2 kg pokroić w półplasterki

Pokrojone ogórki z cebulą zalać w misce gorącą zalewą i zostawić trochę żeby przeszły, ja zostawiam na ok 3 godzinki. Przełożyć do słoików, dopełnić zalewą. Zakręcić słoiki.
Pasteryzować krótko 2- 3 minuty.
Odstawić do góry dnem na ściereczkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz