Przepis ten dostałam od koleżanki mojej mamy, ładnych parę lat temu i sumiennie co roku robię te cudeńka, są pyszne choć sama nazwa że z przyprawa do grilla nie przyciąga, ale pozory mylą. Ja co roku robię z paru porcji, ponieważ jedna porcja dla nas to zdecydowanie za mało.
Zalewa; 5 szkl wody
2 szkl octu
3 szkl cukru
2 pełne łyżeczki przyprawy do grilla "Kamis"
3 łyżki soli
Do słoików układać;
koperek zielony
pietruszkę zieloną
1 ziarenko ziela angielskiego
1 - 2 ziarenka pieprzu
1 - 2 ząbki czosnku
Ogórki 3kg pokroić w 0,5cm krążki
Cebulę 1/2 kg pokroić w półplasterki
Pokrojone ogórki z cebulą zalać w misce gorącą zalewą i zostawić trochę żeby przeszły, ja zostawiam na ok 3 godzinki. Przełożyć do słoików, dopełnić zalewą. Zakręcić słoiki.
Pasteryzować krótko 2- 3 minuty.
Odstawić do góry dnem na ściereczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz