Strona główna

28 kwietnia 2015

Popapraniec

                       Kakaowo-makowo-kokosowy biszkopt przełożony 

                                       kremem  budyniowym i dżemem porzeczkowym.

 



Popapraniec to ciasto na prawdę pyszne, tylko ma brzydka nazwę. Skąd ta nazwa mogę sie tylko domyślać, że od sposobu wykonania, ciasto nie wymagające precyzji, nie ma dokładnych warstw wszystko się miesza, choć można śmiało powiedzieć że to bardziej "artystyczny nieład" i bardziej wyjdzie "popaprane", tym lepiej. Jednak wbrew pozorom smakuje naprawdę wyśmienicie. Przeplatają się w nim różne smaki kakaowy, kokosowy, makowy i śmietankowy a do tego kwaśny dżem który nadaje ciastu wyjatkowy smak.
Cała gama smaków w jednym cieście
Przepis dostałam od mojej najukochańszej kuzynki.
Bardzo polecam ;)


          Składniki
                   5 jajek
                   1 szkl cukru
                   1 szkl mąki
                   1/2 szkl oleju
                   2 łyżeczki proszku do pieczenia
                   1/2 szkl wiórków kokosowych
                   łyżka kakao
                   1/2 szkl maku
                   2 op kremu do karpatki
                  słoik dżemu porzeczkowego

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, olej i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy mak, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej kakao.
Na blaszkę nakładamy po łyżce ciasta z każdej porcji na zmianę, aż do wyczerpania składników.
Biszkopt pieczemy ok 30minut, studzimy.
Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, biszkopt przekrawany na pół,
3/4 kremu smarujemy blat i przykrywamy drugim blatem. 


Resztą kremu smarujemy wierzch i na to dżem rozprowadzamy równomiernie  i posypujemy pokruszonymi orzechami, sparzonymi wcześniej rodzynkami i migdałami.
Smacznego










3 komentarze:

  1. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń